Wanneer…?

Klachten waarvoor mensen zich aanmelden en die door de praktijk voor psychologie en psychotherapie behandeld kunnen worden, zijn divers. Voorbeelden van aanmeldingsklachten zijn:

  • U heeft last van depressieve klachten, bijvoorbeeld geen zin meer hebben in de dagelijkse dingen, somber voelen, futloosheid, moedeloosheid, het niet meer zien zitten, veel huilen of juist een ‘verdoofd’ gevoel, snel geïrriteerd zijn, slecht slapen, piekeren, sombere gedachtes.
  • U heeft last van angstklachten, bijvoorbeeld paniekklachten, hyperventilatie, hartkloppingen, trillen, duizeligheid, faalangst, trilangst, bloosangst, angst om te gaan zweten, pleinvrees, smetvrees, angst om ziek te worden of om dood te gaan. Ondanks medisch onderzoek waaruit blijkt dat er niets aan de hand is, blijft u bang.
  • Het kan ook zijn dat u zich ongemakkelijk voelt bij andere mensen, omdat u bang bent dat ze u niet aardig vinden. U heeft last van onzekerheid. U bent bijvoorbeeld erg verlegen, durft niet goed nee te zeggen tegen een ander, zet uzelf altijd op de laatste plaats, durft niet voor een groep te spreken.
  • U blijft last houden van belastende gebeurtenissen uit het verleden. Er kan ook sprake zijn van verwerkings- of rouwproblemen na een verlies, ziekte of traumatische ervaring.
  • U heeft werkproblemen, thuis gedachtes aan het werk niet meer los kunnen laten door bijvoorbeeld, problemen met baas of collega’s, problemen met werkdruk of -stress, concentratieklachten, vermoeidheid of lichamelijke klachten.
  • U heeft identiteitsproblemen, bijvoorbeeld niet goed weten wie u zelf bent en wat u wilt, hoge eisen aan uzelf stellen, moeilijk bepaalde eigenschappen kunnen accepteren, een groot verschil tussen hoe u over uzelf denkt en hoe u zou willen zijn, maar ook bijvoorbeeld dat u zich moeilijk kunt losmaken van thuis. U vindt het moeilijk om uw grenzen aan te geven, u bent steeds voor anderen aan het zorgen en vergeet uzelf.
  • U heeft last van (over)spanningsklachten, bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, slecht slapen, veel piekeren, concentratiestoornissen, niet meer goed kunnen ontspannen, algehele onrust, pijn in de schouders en nek. U bent overspannen, de zogenaamde “burn-out”. U legt de lat steeds te hoog voor uzelf.
  • Er spelen relatieproblemen, bijvoorbeeld steeds herhalende ruzies, problemen in de communicatie, problemen in de seksuele relatie, u durft zich niet aan een ander te hechten.
  • Daarnaast kan het zijn dat u het moeilijk vindt om bij uw gevoelens stil te staan en/of heeft u last van steeds terugkerende conflicten met andere mensen.